Ne ne, to se ne da. Mogoče bi bil boljši naslov: Kako imeti bolj srečno življenje?

Ja, sreča je težak pojem. Vedno, ko pomislite, da ste jo dosegli in si rečete: »To, to je ta občutek za katerega živim!«, se življenje (ali pa karma – odvisno kako ste poredni v prostem času ;)) obrne proti vam in povzroči kakšno prometno nesrečo, bolezen, smrt bližnjega, izgubo službe, konflikt s prijateljem ali finančne težave. Biti stalno srečen je za moje pojme iluzija, nekaj kar ne obstaja razen mogoče pri tistih, ki stalno jemljejo kakšne droge. V življenju je normalno to, da poteka nenormalno; da so vzponi in padci, včasih večji, včasih manjši. Ampak večina populacije ne ve, da vsi, čisto vsi ljudje na tem svetu doživljamo tako srečo kot nesrečo. Stalno smo bombardirani s strani medijev in influencerjev, kako popolno je življenje, kako lahko je imeti vedno pospravljeno stanovanje, pridne speče in smejoče se otroke, najti čas za gledanje filmov, se družiti s prijatelji, ukvarjati s športom, jesti zdrave domače obroke, narediti vse v službi popolno, nikoli zboleti in se nikoli s kom skregati. Kako lahko je to na instagramu in filmih kajne?

 

Pozabljamo, da so zgodbe znanih ljudi, ki jih gledamo vsak dan samo delček njihovega dne. 5 ali pa še manj minut od 24ih ur, ko se zgodi nekaj, kar je vredno deliti z drugimi. In to je tudi ta umetnost gledanja na svet, ki bi nam pomagala do uvida, da pa le ni vse tako slabo v našem dnevu. Če bi se vsi zgledovali po medijskih vplivnežih, bi z lahkoto ohranjali življenje v naših očeh veliko bolj pozitivno in srečno. Vsak dan bi namreč iskali, kaj je takšnega, da bi bilo vredno deliti z drugimi. To je lahko že samo jutranja kava in čokolada, s katerima se lahko dan lepše začne. Lahko je to dolg in dober spanec, ki nam da zagon in energijo že zjutraj. To je lahko kakšen naš družinski član, ko nam pove kakšno šalo, vroč tuš in topla postelja ob koncu napornega dneva. Pa sončen dan, ki nas spravi na sprehod ali pa dež, ki nam da dovoljenje za poležavanje. Pričakovanje naročenega paketa, načrtovanje in izdelava doma narejenih daril za naše najdražje, gledanje nove najljubše serije, peka piškotov, prvič se igrati frizerja, po dvajsetih letih narisati risbo, se kartati, jesti najljubšo hrano, najti novo vrsto telovadbe, izdelati domače zdravilo za prehlad, okrasiti in pospraviti stanovanje, itd.

Kako pa osmisliti naše delo? Služba je kraj, kjer preživimo velik del dneva. Prav tako so nekateri v službi tudi še, ko pridejo domov, mogoče zaradi psihične obremenitve ali pa preobilice dela. Pomislite kaj vse bi lahko pokazali svojemu otroku ali pa najboljšemu prijatelju, če bi ta prišel z vami v službo? Najverjetneje samo zanimive stvari, ki jih počnete kajne? Mislim, da bi se v vsaki še tako dolgočasni in rutinski službi našel del dneva, ko le ni vse tako bedno. Pa naj bo to malica z najljubšim sodelavcem, kuhanje kave za šefe, klepetanje (in opravljanje) ob piškotih, dajanje papirja v rezalnik (izredno sprostitvena dejavnost :)), razmišljanje o napredovanju, iskanje novih idej za prihajajoče projekte, iskanje zanimivih izobraževanj, itd. Enkrat sva si s sodelavko popestrile dolgočasno urejanje tabel tako, da smo vsako ime, ki sva si ga narekovale, napačno naglasile. Iz nekega resnično dolgočasnega dela sva si naredili zabavo. Verjamem, da nimate vsi tako fajn sodelavcev in šefov ter, da je včasih ravno zaradi njih težko priti v službo. Ampak to še ne pomeni, da si sami sebi določenih del, ki vam gredo v službi na živce ne morete (vsaj v vaših mislih) popestriti.

Če imate zoprnega šefa ali sodelavca, poskusite ugotoviti zakaj je tak. Mogoče pa ima nek razlog, zakaj se tako obnaša do vas (in najverjetneje do ostalih). Tako kot imamo vsi v hišah nek stol kamor odlagamo naša oblačila, ki niso nujno še tako umazana, da bi jih dali prat, tako imamo tudi vsi skrbi, ki mogoče niso tako velike, da bi se z njimi spopadli, nam pa nagajajo pri naših odnosih. Odlično je, če imamo nekoga, kateremu lahko te skrbi zaupamo. Večina ljudi pa takšnih oseb ali nima ali pa najverjetneje o tem ne želi govoriti. To pa se kaže v slabi volji, nezadovoljstvu, osredotočanju na negativne stvari,  jamranju, obtoževanju in psihosomatiki. Zato je v teh časih, ko smo bolj ali manj izolirani od naših najbližjih še toliko bolj pomembno, da se sprostimo, najdemo nekoga za pogovor (pa čeprav samo po telefonu), počnemo stvari, ki nam osmišljajo dneve in stopimo na višjo stopničko proti bolj srečnemu življenju.

“Ljudje pogosto spregledajo lastno srečo, tuje nikoli.” Pierre Danninos