Jaz, center sveta

Jaz, center sveta

Ljubosumje. Vas je že kdaj spravilo v slabo voljo? Pa ne mislim zdaj samo na tisto ljubosumnost, ko vašega partnerja za pet minut obletava nekdo drug. Tako na splošno, ste bili kdaj ljubosumni na svojo mlajšo sestro, brata, sosedo, sošolca? Jaz sigurno. Ko sem imela takšne občutke, sem vedno mislila, da je problem v drugih. Ampak danes vem, da temu ni tako.

Obstaja veliko razlogov, zakaj pride do občutka ljubosumnosti. Zametki tega lahko izvirajo že iz našega otroštva, če so na primer starši ”vedno” dali prednost drugemu otroku. Za otroke je namreč značilno, da so vedno malo egocentrični (dejansko v enem obdobju mislimo, da se svet vrti samo okoli nas). Če starši uspejo zapolniti to vrzel in naučiti otroka v premagovanje egocentrizma, potem se lahko otrok sam nauči potrpežljivosti in tega občutka, da so okoli njega tudi drugi, ki potrebujejo pomoč in ljubezen staršev. Kolikokrat namreč slišimo mlade mamice, da imajo težave s tem, da je prvi otrok izredno ljubosumen na mlajšega. Če otrok ne dobi občutka, da je z njim vse v redu, da ga imajo starši brezpogojno radi, bo bratcu ali sestrici zameril vsako pozornost staršev. Logično je namreč, da je prvi otrok ljubosumen na drugega, saj je imel leta stoodstotno pozornost obeh staršev. Čeprav starši mislijo, da dajejo obema otrokoma enako pozornosti, jo realno gledano prvi dobi manj, kot prej, ko je bil sam.

Drugi razlog za ljubosumje je lahko tudi priučen. Če vzamemo neko dekle, katere oče je vedno varal njeno mamo. To dekle si je tudi kasneje vedno izbiralo fante, ki so jo prevarali (Zakaj? Preberite prejšnji blog :)). Logično je, da bo to dekle legitimno sklepalo, da so vsi fantje ‘prasci’, ker vedno varajo in ima vse razloge za to, da je ljubosumna. Tukaj tudi tiči odgovor vsem fantom, ki ste mi velikokrat rekli, da ne razumete zakaj vam punce ne verjamejo, da niste isti kot drugi. Ker jim vsi čuti, izkušnje in dejstva govorijo drugače.

Tretji razlog pa je vsem nam še preveč poznan. To je naš občutek lastne nevrednosti. Ali lahko zdaj takoj naštejete 5 stvari, ki jih imate radi na sebi? No? Saj ni težka naloga. Grem stavit, da bi trikrat hitreje našteli 5 stvari, ki vas na sebi motijo. Pogosteje dvomimo vase, kot pa si zaupamo. Zato je tudi v zvezah tako. Kako lahko pričakujemo od partnerja, da nas bo imel brezpogojno rad, če se sami nimamo? Če shujšam 7 kil, bom lepa, potem me bo imel rad. Ko bom meu six pack, bom res hud in se bodo punce kar lepile name… In tako naprej za ideali, ki to niso. Velikokrat nam te izkušnje res dajo rezultate, saj ko punca shujša in fant izklesa svojo postavo, začne izžarevati samozavest, ki potem privlači druge.

Torej, kakšna je od danes naprej vaša naloga? Naučite se imeti radi. Poiščite te vaše lepe lastnosti in jih delite z drugimi. Ko boste imeli radi same sebe, vas bodo imeli tudi drugi.

Naloga: Napišite 5 osebnostnih lastnosti, 5 telesnih lastnosti in 5 veščin, ki so vam všeč pri sebi. Naj se vaše razmišljanje vrti okoli teh pozitivnih lastnosti. Sčasoma boste dojeli vašo vrednost in postali bolj prijazni do sebe.

Zapisi o življenju, strahovih, ljubezni, žalosti in sreči